Skruva själv?

Har du nyss tagit körkort och är på väg att införskaffa din första egna bil? Grattis! Att köpa sin första egna bil är något alldeles särskilt, en bil man oftast kommer ihåg hela livet. Ett säkert kort är att satsa på en lite billigare bil som har några år på nacken, men då krävs det att du är lite händig och kan skruva lite själv.

Det är faktiskt en hel del reparationer och underhåll man kan göra på bilen själv, framförallt om den är av något äldre årsmodell. Nyare bilar innehåller en hel del elektronik och på dem kan en så enkel sak som att byta glödlampa vara omöjligt. En ny bil kräver att man har ekonomi för att lämna in på verkstaden för allt underhåll. Så är du på väg att införskaffa en bil av äldre årsmodell är ett tips att köpa en ”Gör det själv bok” till den tilltänkta bilen, då kommer du att kunna lär dig att göra en hel del själv.

Var ska man skruva?

Det smidigaste sättet om du ska skruva i din bil är att boka tid på någon gör det själv hall. Där brukar det finnas smörjgrop så du kan gå under bilen och komma åt på bästa sätt. Du får även stå inne vilket underlättar då du inte är lika beroende på vädret. Väljer du istället att skruva i bilen hemma är det viktigt att köpa säkra upp-pallningar att ställa bilen på. Säkerheten under en upp-pallad bil är väldigt viktigt och du måste se till att inte bilen kan ramla ner på dig när  du arbetar.  Säkerheten går alltid först!

Under bilen

laga avgassystemet

Väl under bilen är det till att börja med två ganska enkla saker man kan kolla och eventuellt åtgärda. Avgassystem och bromsskivor. Avgassystemet kan ha blivit lite rostigt och behöver svetsas eller är det så förgånget att det behöver bytas ut helt. Bromsskivorna är också en förbrukningsvara och på gamla bilar kan det vara dags att byta ut dem för att inte slita på bromsoken.

Under huven

Två andra delar på bilen som är ganska enkla att utföra själv är att byta tändstift samt att byt olja och filter. När detta ska ske krävs det ingen upp-pallning utan du arbetar då i motorutrymmet på bilen. Ett tips här är att lägga en gammal filt eller handduk mot bilen innan du lutar dig mot för att inte göra några repor eller märken på lacken.

Rätt reservdelar

För att kunna byta och serva bilen krävs det att man får tag på rätt reservdelar till just sin bilmodell. Det går inte att exempelvis köpa ett par bromsskivor ”standard” utan det gäller att köpa ett par som passar just din bilmodell och årgång. Ett tips för dig som nybörjare är att söka efter reservdelarna online. Många webbshoppar har idag en enkel sökfunktion där du knappar in registreringsnumret på din bil samt reservdel du söker, då tar de fram just den reservdel som passar din bil. Ett exempel på det kan du se hos webbshoppen Mekanika. De har på sin startsida denna sökfunktion vilket underlättar oerhört, även för erfarna mekaniker. Hos Mekanika hittar du ett stort utbud av de produkter vi nämnt ovan och de har reservdelar till riktigt bra marknadsmässiga priser.

Rätt verktyg

Ett sista tips innan du sätter händerna i din första bil är att se till att du har bra verktyg hemma. Ska du vara din egen biomekaniker krävs det att du köper hem bra verktyg för rätt ändamål. Har du dem kommer du garanterat att få en bil som kommer att rulla många fler mil framöver.