Att ta motorcykelkort

Att ta motorcykelkort är någonting många av oss drömmer om. Det är en otrolig frihet att kunna susa fram på vägarna på en motorcykel en underbar sommardag. Men hur tar du egentligen motorcykelkort? Det finns olika körkort för motorcykel och vilket du behöver avgörs av vikten på motorcykeln du vill köra. Det finns lätt motorcykel, mellanstor motorcykel samt tung motorcykel att välja mellan. Innan du kan börja övningsköra måste du ansöka om körkortstillstånd från Transportstyrelsen, sedan kan du antingen övningsköra privat eller på en körskola. Du behöver också genomföra två riskutbildningar innan du kan köra upp för motorcykelkörkortet.

Kunskapsprov

Du behöver också genomföra ett kunskapsprov när du ska ta körkort för motorcykel, oavsett vilken klass. Det är samma teoriprov oberoende av om du ska ta körkort för lätt, mellanstor eller tung motorcykel och om du vill uppgradera från ett till ett annat behöver du inte genomföra kunskapsprovet igen. Provet mäter din kunskap inom olika områden så som manövrering och fordonskännedom, trafiksäkerhet, trafikregler, miljö samt personliga förutsättningar. Du brukar kunna få hjälp att plugga teori på körskolan och ibland finns även internettester du kan öva på. Det är viktigt att du tar teorin på allvar då det handlar om både din och andras säkerhet.

Utrustning som krävs när du kör motorcykel

När du ska köra motorcykel behöver du långt mer utrustning än när du ska köra bil. All viktig utrustning kan idag enkelt hittas online och det är oftast smidigast att handla över nätet. För det första behöver du en hjälm som skyddar ditt huvud när du kör. Det finns flera olika MC-hjälmar och du kommer säkerligen hitta en du trivs i. Du behöver också ha skyddskläder på dig för att undvika skador ifall du skulle ramla eller råka ut för en olycka. Tänk på att välja MC-kläder och MC-utrustning som är godkänd för att du ska kunna känna dig trygg på vägarna.