Kostnaden att vara bilägare

Alla vet säkert att det kan vara en ganska stor utgift att köpa och äga en bil. Men det är inte alla som har försökt att ta reda på hur mycket det kan kosta när man räknar på alla bilar man kommer att äga. Detta är precis vad en Brittisk studie försökte göra, och här tittar vi på resultatet från denna studie.

Nu får man så klart tänka på att de kan finnas skillnader mellan utgiften att vara bilägare i England och Sverige, men det är nog inte så skilda att siffrorna blir helt betydelselösa.

Det utgick från att man hade en bilkarriär på 63 år i genomsnitt. Detta betydde bland annat att man spenderade strax över 1 år och 7 månader antingen bakom ratten, med bilvård, service av bilen eller väntan på service. Det var så hårt räknat att man till och med fick fram det till 13 962 timmar under sina 63 år.

Kostnaden började så klart med körlektioner och kostnader för körkortet. Därefter köper man sin första bil och försäkrar denna. Under alla åren kommer man sedan även betala reparations- och servicekostnader. Och visst kan man dra ned på vissa priser genom att köpa billiga bildelar och ta hand om en del av servicen själv, men i det stora hela är det nog en ganska liten del av kakan det handlar om.

Man räknade även in övriga kostnader som vägtullar, parkeringsavgifter, tvätt av bilen, besiktningen, vägtullar och inte minst av allt bränslet.

Så vad kom man fram till? Jo det visade sig att slutkostnaden för att vara en genomsnittlig bilägare var hela 3,2 miljoner kronor. Vilket nog känns som mer pengar av man någonsin skulle kunna lägga ut på bara något som bilen, eller bilarna rättare sagt.

För den som är intresserad av att läsa den ursprungliga engelska artikeln hittar man den här.

Det kanske känns som att du aldrig skulle ha ägt någon bil. Men om du tänker över det hela kommer du inse att bilen inte bara har varit din transport fram och tillbaka från jobbet. Utan den har också sparat dig mängder med tid som du annars hade fått spendera medans du väntat på kollektivtrafiken.

3,2 miljoner kronor blir inte så mycket i det stora hela och om du istället tagit bussen skulle busskortet också kosta väldigt mycket pengar under 63 år.

Du kanske tänker att det är pengar som du annars hade kunnat spara och därmed ha flera miljoner i fickan men så är det sällan. Precis som med rökare som lägger tusentals kronor i månaden på cigaretter lägger de istället ut pengarna på något annat när de väl slutat röka.

Bilen är något du kommer ha användning av länge och bara för att det är dyrt är det inget som borde vara avskräckande. Det är en bra investering.