Ta hand om din bil

bil service

Oavsett om man är ny bilägare eller har haft bil ett tag så är det extremt viktigt att ta väl hand om sin bil. I denna artikeln går vi därför igenom de viktigaste sakerna du kan göra som bilägare.

Regelbunden service

Oavsett vilken bil man kör så är det vitkigt att serva bilen regelbundet. Exakt hur ofta du borde göra detta är något som varierar från modell till modell och brukar stå i bilens manual. Vissa bilar har en serviceindikator som berättar för dig när det är dags för service. Dessa kan i vissa fall ta in olika mått så som körsträcka och kallstarter i beräkningen för för att så exakt som möjligt kunna ge dig en uppskattning när det är dags att boka tid på service verkstaden.

När man väljer verkstad så är det viktigt att välja en som har den kompetens som behövs. Kontrollera gärna hur nöjda de existerande kunderna är. Kedjan Mechanum framhäver gärna detta och har på sin bilverkstad i Malmö till exempel nästan 60% mycket nöjda kunder och över 90% av dem nöjda.

Det kan du göra själv

Det finns mycket man kan göra själv för att ta hand om sin bil. Först och främst så finns det många förebyggande saker man kan tänka på i vardagen. Det kan till exempel handla om att inte pressa sitt fordon för hårt och köra för offensivt. Förutom det direkta slitaget så innebär det också ökade fukt och saltmängder i motorrummet om man ligger och kör för nära framförliggande bilar. Detta gör i sin tur att det går snabbare för olika kopplingar och motordelar att korrodera sönder. Om motorn har blivit smutsig så bör du spola ren den. Detta görs i en riktig tvätt/spolhall som är utrustad med oljeavskiljare så att oljor och kemikalier inte kommer ut i naturen. Självklart skall även motorn ha fått svalna av innan ni börjar spruta vatten på den.

I Sveriges kalla klimat så är det även mycket viktigt att i kallt väder använda motorvärmaren. Detta minskar slitaget på motorn som en kallstart innebär.
Något annat som bör göras regelbundet är att kontrollera däckens tryck. Om däcken är av dålig typ samt med fel tryck kan du få hela 10% sämre bränslekonsumtion.