Lastbilskort

Funderar du på att ta lastbilskort? Drömmer du om ett fritt yrke på vägarna? Att ta lastbilskort idag är enklare än vad många tror. Samtidigt kan många anse att det är för dyrt. Att de inte har råd att bekosta kortet. Satsar du på att ta lastbilskortet har du garanterat säkrat din chans att få arbete i många år framöver.

Att ta lastbilskortet kan idag ske på lite olika sätt. Vissa väljer att ta kortet med hjälp av en intensivkurs. På det sättet kan du fokusera under en intensiv period och behöver inte lägga ner tid under flera månader. Genom att ta en intensivkurs kan du i många fall även spara pengar. Du glömmer inte vad du lärt dig på lektionen innan och behöver i dessa fall oftast mindre körlektioner innan du är redo för att köra upp.

Lastbilschafför

Vad behövs?

De förkunskaper som behövs för att få ta lastbilskort är att du har ett B-körkort, det vill säga ett körkort för vanlig personbil. Har du det finns inga hinder för att ta lastbilskortet. När du bestämt dig finns det lite olika körkort att ta, lätt latbil, tung lastbil och även tung lastbil med släp. Tung lastbil kallas C-kort och lastbilen får då ha en totalvikt som understiger tre och ett halvt ton. Tung lastbil med tungt släp kallas CE-kort och det är en påbyggnad av C-kortet. Fundera vilket som kommer att passa dig. I många fall kan det räcka med att ta ett C-kort och känna sig för om man på sikt vill bygga på det.

Arbeta som lastbilschaufför

Har du ett lastbilskort har du goda utsikter för att ha ett garanterat jobb framöver. Förutom att jobb som lastbilschaufför finns många andra yrken inom logistik och eftersom det är relativt få personer med lastbilskort jämfört med tjänster. Ett av förklaringarna till det är att det är relativt dyrt att ta kortet. I och med att EU har skärpt kraven. Du behöver idag för att ta körlektioner och yrkeskompetens även sitta 280 timmar i skolbänken.

Vill du arbeta som lastbilschaufför måste du välja om du vill starta ett eget åkeri eller om du vill ta tjänst hos ett åkeri. Något som är positivt vid att ta anställning hos ett åkeri är att du då får en lastbil tilldelad dig samt en fast lön. Som egen åkare måste du införskaffa lastbilen själv och du är även beroende att du får tag i transporter för att få inkomst.

Vad som är viktigt om du tar anställning är att se till att det är bra lastbilar på företaget. Några klassiska lastbilsmärken som är tillförlitliga är Volvo, Scania och Daf. Eftersom lastbilen är ett stort fordon att köra är det extra viktigt att tänka på trafiksäkerheten på vägen, att ni har en säker lastbil ni sitter i.